Lancering QIQO: een alternatief voor koffie via een innovatief business model

Lancering QIQO: een alternatief voor koffie via een innovatief business model

Drie jonge ondernemers lanceren een warme, natuurlijke energiedrank “direct-to-consumer (D2C)”

Antwerpen, 01/02/2017 -  Drie Antwerpse ondernemers lanceren QIQO: een natuurlijke, warme energiedrank die een perfect alternatief is voor koffie. QIQO bevat guarana en mate, stimulerende ingrediënten uit Zuid-Amerika, en granaatappel. De drank is 100% natuurlijk en bovendien suikervrij. Naast een innovatief product, wil het trio QIQO ook op een innovatieve manier vermarkten via een direct-to-consumer zakenmodel. 

Een zorgvuldig geselecteerde mix, perfect voor op de werkvloer.

QIQO is een warme, natuurlijke energiedrank. Je lost één zakje poeder op in 150 à 200 ml warm water en geniet van een lekkere opkikker. QIQO combineert het beste van twee werelden: een energie-boost van koffie met het gezonde, natuurlijke karakter van thee. QIQO wil het Zuid-Amerikaanse karakter van de drank ook naar de werkvloer brengen, als een uitstekend alternatief voor koffie of thee. Amaury Timmermans, Chief Energy Officer: “Tijdens onze studies merkten we dat er niet veel alternatieven zijn voor koffie, en op de werkvloer verbeterde het aanbod niet. De eerste koffie smaakt altijd, maar na de derde heb je wel eens zin in iets anders. Dit was voor ons de drijfveer om QIQO te creëren. Met QIQO willen we mensen positieve energie geven en lange, vermoeiende werkdagen opfleuren.”

Innovatief business model: rechtstreeks naar de consument.

QIQO kan je momenteel niet vinden in de supermarkt. De oprichters kozen bewust voor een “direct-to-consumer” (D2C) business model. Bij een D2C model koopt de consument rechtstreeks van de leverancier. De tussenschakels worden zo uitgeschakeld. Bij mode en elektronica is D2C al een tijdje ingeburgerd. Maar nu beginnen ook meer FCMG bedrijven te testen met D2C. Bewijs hiervan zijn enkele grote overnames in 2016, waarvan The Dollar Shave Club (overgenomen door Unilever voor 1 miljard dollar) waarschijnlijk de bekendste is.

 

De keuze voor een D2C business model is deels een keuze en deels een noodzaak” vertelt Kris De Corte. “Als kleine start-up is het zeer moeilijk om te voldoen aan de zware eisen – zowel financieel als logistiek – die de retailers in België vooropstellen. Via deze weg hebben we een veel hechtere band met onze consument, wat essentieel is voor ons. Daarnaast willen we ook meer comfort bieden. Convenience is een sleutelwoord. Het doel is om het voor de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken: ze hoeven zelf niet meer naar de winkel te lopen om hun doosje te bemachtigen, we sturen het rechtstreeks in hun brievenbus.” Klanten die zich voor het subscriptie model aanmelden, ontvangen bovendien een levenslange korting op hun leveringen. “Een mooi aantal van onze consumenten stapt in de abbonementsformule na hun eerste bestelling QIQO, dat is voor ons natuurlijk een goede indicator van het potentieel van het product” vervolledigt Amaury.

 

Het trio is bewust bezig met toekomstige uitbreiding. “We zullen binnenkort kapitaal ophalen om onze groeiplannen te financieren.” verklaart Maxime Bossuyt. De drie zien het groots, ze willen op termijn een internationaal merk neerzetten. “We hebben de indruk dat de start-up cultuur meer en meer begint te leven in België. De focus ligt echter meestal op tech. Wij willen een volledig nieuw segment creëren in de warme dranken categorie en bewijzen dat je vanuit België ook een groot consumentenmerken kan lanceren. Als Red Bull vanuit Oostenrijk groot kon worden, waarom QIQO dan niet vanuit België?

 

Van frustratie naar idee tot product

De 3 jonge ondernemers ontdekten de nood voor QIQO toen ze het beu waren om koffie te drinken. Ze klopten lange dagen in hun studententijd en om wakker te blijven werd de ene tas koffie na de andere gedronken. Omdat niet elke koffie even lekker smaakt en belastend kan zijn voor de maag, zochten ze naar een alternatief. Energiedranken, die vaak veel suiker bevatten, waren geen duurzame oplossing. Daarom besloot het trio het beste van twee werelden te proberen combineren: een energie-boost van koffie met het gezonde, natuurlijke karakter van thee. Daarom besloot het team een prototype te ontwikkelen.

In een gekke bui besloten we op 4uur ’s nachts naar Kent (Verenigd Koninkrijk) te rijden, waar we hadden afgesproken met een thee-specialist.” vertelt Amaury Timmermans. “Hij was gecharmeerd door ons enthousiasme en samen met hem hebben we een prototype ontwikkeld. Achteraf gezien was ons prototype niet goed genoeg. De oplosbaarheid was niet goed, de smaak nogal flauw en de look-and-feel van het merk te agressief. Maar het proberen verkopen van een prototype was wel belangrijk om het idee voor een eerste keer te testen met de markt.” Daarna ging het trio opnieuw aan de slag met het product en het merk en zo rolde een jaar later QIQO van de band.

Je kunt QIQO online bestellen via  www.drinkqiqo.com. Naast een eenmalige bestelling kan je ook kiezen voor een abonnementsformule. Zo ontvang je maandelijks je portie positieve energie in je brievenbus.

Contact us
About QIQO

QIQO is a hot, natural energy drink. By combining all the goodness of Guarana, Mate and Pomegranate, QIQO gives you a healthy physical and mental energy boost – same same as coffee, but different. QIQO is 100% natural and contains 0 sugar.

Get a QIQO on www.drinkqiqo.com , share the positive vibe around you, and make every day feel like a Friday (except Monday, Mondays will be Mondays).

First slide

"What Else?" we thought after our third coffee on a rainy Tuesday in November. The three of us were finishing our studies, which included a lot of studying and paper writing, and we were feeling the afternoon dip monster creeping up again. We drank coffee on a regular basis, but somehow we wanted something different from time to time. Having energy drinks every afternoon wasn't the most sustainable solution and teas didn't really get the job done. So the three of us decided to create our own coffee alternative: a hot, natural energy drink. During a couple of years we traveled the world (just kidding, we googled a lot) searching for the best ingredients and creating the best taste, to finally bring you QIQO: a hot, natural energy drink.


QIQO
Antoon van Brabantstraat 4, 2630 Aartselaar